JV. Anno 2020.

Wechselmann Ignác, a Vakok Intézetének alapítója

    Wechselmann Ignác a poroszországi Nicolaj-ban született 1828-ban. Berlinben és Bécsben végzett tanulmányai befejezése után az építész, vállalkozó 1856-ban telepedett le Budapesten. Számos budapesti középület építésvezetője volt. Wechselmann volt a kivitelezője a Förster által épített Dohány utcai zsinagógának. Olyan épületek kötődnek nevéhez, mint Ybl Miklós legjelentősebb épületei az Egyetemi Könyvtár a Várkertbazár, a Fővámház. A Fővámház építkezésén 400-500 ember dolgozott, a földmunkákat 1870. július 4-én kezdték meg.

Az építkezést Wechselmann Ignác vezette. Az építkezéshez szükséges követ, márványt hajón szállították, és az erre a célra kialakított partszakaszon rakodták ki. Az építkezésen kiváló cégek és iparosok dolgoztak, így a Schlick vasgyár, és a Neuschloss cég.

A Belső-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum mögött elnyúló tér északi végén álló Festetics-palota tervezésére II. György gróf, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület elnöke szintén Ybl-t kérte fel. A kivitelező szintén Wechselmann volt. Egyetlen zsidóként felvételt nyert a pesti építő céhbe. Wechselmann vállalkozásai révén jelentős vagyonra tett szert. Mivel nem volt gyermeke feleségével, Neuschloss Zsófiával együtt alapítványt hoztak létre. A róluk elnevezett alapítvány célja volt, hogy vak gyermekek részére tanintézet épülhessen (Wechsemann Vakok Tanintzete, a mai Vakok Intézete, a Mexikói úton).

Az 1 400 000 korona összegű adomány feltételéül szabta, hogy az intézetben felerészt zsidó, felerészt keresztény gyermekeket gondozzanak. Az alapítójáról elnevezett intézet építési munkálataival Lajta (Leitersdorfer) Bélát bízták meg. A munkálatok 1905-ben kezdődtek, és 1908-ban fejezték be. Az épület színes üvegablakai Róth Miksa munkáját dicsérik, míg a réz-és vasmunkákat Galambos Jenő, a kőfaragványokat Weisinger György készítette.  

Érdekesség a félköríves tetővel ellátott főbejáratnak a díszítése, melyen a vakok Braille-írását utánzó vésett feliratok láthatóak. Ezek mind a vaksággal kapcsolatos bibliai idézeteket rejtenek: „Vezetek vakot…”, Az Örökkévaló megvilágosítja a vakot…”, „Ki tesz látóvá vagy vakká…”, „Vak elé ne gördíts akadályt.” (a bibliai idézetek az IMIT fordítása szerint.)

Az Intézetet az alapítvány 1926-ban el kellett, hogy adja. Az épületet és a hozzá tartozó telket a második világháborúban fogolytábornak használták. A háború után itt kapott helyet az Idegennyelvű Főiskola, később egy általános iskola használta. 1952-től működik a jelenlegi intézet, a Vakok Tanintézete (XIV. Mexikói út 60.)

Wechselmann az intézetre hagyományozott összegen kívül jelentős mértékben, 2 millió koronával teremtett lehetőséget a tanítók segélyezésére. Kikötése itt is az volt, hogy fele-fele arányban támogassanak zsidó és keresztény tanítókat.


1903. február 13-án hunyt el Budapesten. A Salgótarjáni úti zsidó temetőben nyugszik.


 

Pári Mirella Mirjám
Ábrahám Tamás


http://www.mazsike.hu

Lovag Wechselmann Ignácz síremléke:Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.