JV. Anno 2020.

Deák Ferenc - A haza bölcse  A Kerepesi temetőben álló Deák Ferenc mauzóleumot 1876-ban tervezte Gerster Kálmán. Kivitelezése tíz évig, 1886-ig tartott. Az épület tetején lévő bronzangyalt szintén Gerster tervezte és Kiss György készítette el. A belső freskók Székely Bertalan alkotásai.

 

  Az egyszerűségében is nemes, kívül neoreneszánsz, belül eklektikus stílusú nyughely kupolája 27 méter magas. A Deák-szarkofág szobrát Stróbl Alajos készítette fehér márványból. Az alkotás Deák Ferencet ábrázolta a ravatalon, felette szárnyas angyal, lábánál koszorú. Az eredeti sírfelirat pedig „A haza bölcsének” volt. A mauzóleum a II. világháború idején súlyosan megsérült: az eredeti síremlék megsemmisült, csak fekete márványalapzata maradt meg. A restaurálás során a síremléket végül nem építették újjá. A mauzóleumbelsőt díszítő, Székely Bertalan által készített falképeket néhány évtized múlva az eredeti festményekhez igazodó mozaikok váltották fel, ezek Róth Miksa munkáját dicsérik. Székely az épület neoreneszánsz stílusához igazodva jelenítette meg a Deák fő erényeit megszemélyesítő allegorikus alakokat. Az Igazságosság című képen – ahol paraszt és nemes, magyar és nemzetiségi nyújt kezet egymásnak – Deák alakja is feltűnik.

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.