JV. Anno 2020.

 

1883-ban Gaál Ferenc a pesti főposta épületébe hívja a kertes lakótelep építésében érdekelt ismerős tisztviselőket. Megalakítják a „Házépítő Tisztviselők Egyesületé-t. Építésben érdekelt tagokat toboroznak és területet keresnek. A Váci körúthoz közeli Duna-part ugyan tetszetős, de a tulajdonos négyszögölenként 30 koronát kér, amit nem tudnának kifizetni. Végül alkalmas terület nyílik az Üllői úti vámsorompón túl, az Orzy kerttől balra, ezek az akkor úgynevezett „kisrákosi telkek.
 Gerlóczy Károly alpolgármesteré az érdem, hogy a tisztviselők kérését jogosnak és méltányosnak ítélte. Sőt szépnek és szükségesnek is. Mégis több mint egy évre volt szükség, mire 1884. október 1-jén a fővárosi közgyűlés elé került az ügy, és az kedvező döntést hozott: 117 építőnek átenged 30 100 négyszögöl területet, á 1 Ft vételárért.
  Az „őstelepesek közül elsőnek Kaiser Nándor költözhetett be házába, 1886. június 20-án. Még az évben további 46 ház készült el, és 1887-ben szinte mind a 117 telek be volt építve. Szabadon álló családi házak voltak ezek, részben földszintesek, részben kétszintesek. Létesült kocsma, nyílt fűszeresbolt, nagy sokára gyógyszertár is és sikerült orvost is szerződtetni, rendszeres rendelésre. Dalárdát és sportegyesületet alakítottak. 1891-ben a favázas kaszinó helyébe már falazott Egyesületi Ház épül, ekkor már Hindy Kálmán az egyesület elnöke, miután Rózsa Péter meghalt. A régi kaszinóban nyílt meg az első elemi iskola, 1890-ben. Az 1893–1894-es tanévben épült fel a végleges. 1904-től már középiskolai oktatás kezdődik a telepen, s 1909–1911 között Kőrösy Albert építész tervei alapján épül fel a főgimnázium épülete, szemben a Népligettel. " Forrás: Magyar szemle online

Képek a Tisztviselőtelepről
Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.