JV. Anno 2020.

A belügyi parcella, 56-os halottai.

 

  Régebben gondolkodtam azon, vajon ki lehettek azok, akiket a Kerepesi temető, bejáratnál közeli belügyes parcellában temettek el? Az mindjárt látszott, hogy az 56-os forradalom elesettjeiről van szó. A középen fekvő szarkofágon régebben, még a rendszerváltás után is sokáig, egy hatalmas vöröscsillag díszlett, valamint egy felirat, az elhunytak forradalomban játszott szerepével kapcsolatban. Mára nem emlékszem, mi lehetett pontosan az, de jó darabig látni lehetett, aztán egy idő múlva, kisebb tujákkal vették körbe és takarták el, később pedig mind a csillagot, mind a feliratot levésték róla.

  Segítségemre egy sorozat jött, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa által kiadott, 4 részes un. Fehér könyv, vagyis az Ellenforradalmi erők a magyar októberi eseményekben. Ebben többek között részletesen fel vannak sorolva az elesett kommunisták, katonák, ávósok, stb.  nevei, valamint néhány ember   rövid, persze a kor szellemében fogalmazott életrajza.

 Többjüket megtaláltam azok közül, akik itt vannak eltemetve. Egy részük a Pártház ostromakor esett el. A fényképeket és a hozzájuk tartozó ismertető szöveget, ha rövid, a könyv alapján változtatás nélkül közlöm,  másoknak a  halálának körülményeiről pedig, rövid leírást adok.

 Mivel a könyvben olyanok is szerepelnek, akik nem itt, hanem a Munkásmozgalmi pantheonnál vannak eltemetve, így azokat is belevettem.

 A könyvben még az eredeti állományuk és rangjuk van feltüntetve, a sírköveken viszont már a későbbi, posztumusz előléptetésük került.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztalos János: A Pártház ostromakor, lincselésnek esett áldozatul.

 

 

Mező Imre: A Pártház ostroma közben agyonlőtték, máig tisztázatlan, hogy kik.

 

 

Fodor Pál: November (4-én?) este, a Corvin áruház mögött kivégezték.

 

 

dr Sarkadi István: November 4-én este, a Corvin áruház mögött kivégezték.

 

 

Lakatos Péter: A pártház ostroma után az utcán lelőtték

 

Képek a parcelláról:

 

 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.