JV. Anno 2020. Amikor egészen véletlenül a Kerepesi temetőben jártam, meglepetten tapasztaltam, hogy a Szovjet hősi parcellában, hatalmas munkagépek dolgoznak.


Gondoltam :
- Gyerünk oda, ismét történik valami érdekes Józsefvárosban!

 Mikor odaértem, szemem-szám elállt a meglepetéstől. Az egész rész feltúrva, a sírokból alig van már valami, mindenhol buldózerek és egyéb gépek túrják bőszen a temetőt, rombolják földig a síremlékeket.

 Hirtelen az jutott eszembe, hogy az egészet megszüntetik és a hamvakat hazaszállítják Oroszországba, de azért utána jártam inkább a dolgoknak.

  Kérdésemre egy ott dolgozó munkás elmondta, hogy szó sincs megszüntetésről, hanem teljesen átépítik az egészet és a beton sírkövek helyett, márványokat emelnek. Erről később valóban meggyőződhettem, mikor megtaláltam távolabb a hatalmas ismertető táblát.


 Egy érdekes dolgot itt is sikerült megfigyelni:

 A sírkövekről eltávolították az összes fényképet, és kisebb márványtáblákat. A táblák alatt viszont ott volt a köbe vésve a régi csillag és alatta a név. Tehát eredetileg így nézett ki az egész, csak a későbbiek során szerelték fel mindegyikre a táblákat.


 
 A régi parcelláról és az abban található érdekességekről képek:  itt Érdemes végignézni ezeket a képsorokat,  már jelenleg is történelem:

Az eredeti sírkövek
Két ismeretlen vöröskatona


Az eredeti sírkőfelirat
Bővítés:  Valamivel később úgy éreztem, hogy érdemes lenne még aznap visszamenni, pár képet csinálni, hátha másnap már túl késő lesz. Igazam is lett.  A munka olyan gyors iramba folyt, hogy a temető jó része már el is tűnt. Viszont sikerült beszélgetnem az építés vezetőjével, akitől részletesebb és érdekes dolgokat tudtam meg a munkáról:

 
 A márványlapokat, amiket levettek, nem azért vették le, mert azokat teszik fel az új sírkövekre, hanem azért, hogy a nevet összehasonlítsák az alatta levő bevésett névvel, ugyanis nem mindig egyezett a kettő, sőt a halál éve sem.

 A márványlapokat már nem használják fel, hanem a megrendelő kérésére a helyszínen megsemmisítik és betemetik, mert onnan kivinni nem lehet, nehogy visszaélések történjenek.

 A többi síremlék, melyek nem műkőből készültek, a későbbiekben visszaállításra kerülnek.

 A megsemmisítésre ítélt sírköveket, ott a helyszínen bezúzzák, és ledarálják, hogy később építkezésen hasznosítsák újra.

 Az egész eddigi terület le lesz kövezve márvánnyal és gránittal.

 A parcella négy sarkán, négy hatalmas beton vízgyűjtőt helyeznek el, melyek összegyűjtik az oda esett vizet, és a későbbiek során azzal öntözik a területet.

 A projekt több millió dollárt tesz ki, melyet a megrendelő fizet.

 Régebben itt görög sírok voltak, utána temették ide a szovjeteket.

A képeket már eltávolították a sírokról
Félretéve, hogy később visszaállításra kerüljenek

Megsemmisített márványtáblák, a későbbi korok régészeire várva


Ezek fölé került a hatalmas beton vízgyűjtő tömb

Munkában a darálógép...

...az idő vasfoga...

...és a darabolós gyilkos is :)

Amennyiben sikerül, úgy a továbbiakban néhány képpel, az újjáépítésről is hírt adok.


Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.