JV. Anno 2020.
  Magyarország legnagyobb csokoládégyára, a Szentkirályi utca 8-ban épült fel és Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester nevéhez fűződik. Az 1868-ban alapított cukorkaüzemhez, 1883-ban épített csokoládégyárat, és ő volt az, aki meghonosította Magyarországon, a nagyüzemi csokoládégyártást.

  A régi épület helyébe nemsokára felhúzták a ma is látható, öt emeletes épületet, majd 1941-ben tovább terjeszkedtek és megnyitották a Vágóhíd utcában a ma is működő csokoládégyárat.   A Stühmer csokoládék messze híresek voltak, nem csak ízük, hanem különlegesen ízléses csomagolásuk miatt is. A Stühmer gyártotta a konyakos meggyet, Tibi csokit, Zizit, Fruttit többek között.

  A gyárat 1948-ban államosították és beolvasztották a Magyar Édesipari Vállalatba. 

 

  A mai épület a Szentkirályi utcában megvan, jó állapotban látható. Szépen felújítva, irodaházként funkcionál. A gyár eredeti feliratát leverték, de nem sikerült teljesen. :) Ha az ember megnézi közelebbről, elég jól kivehetően elolvasható a szöveg, hogy: Stühmer Frigyes Rt. Kakaó Csokoládé és Cukorárugyár

  A kapuk nem az eredetiek, hanem kicserélték, a homlokzat nem tudom mennyire az-e, de a díszítések megmaradtak.


 


 

 

A homlokzaton látszanak a levésett gyárfelirat betűi

 

 


 
A Stühmer család sírja a Kerepesi temetőben:
 
Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.