Hétfő, 2020/01/27, 05:31:39 | Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Stühmer csokoládégyár


  Magyarország legnagyobb csokoládégyára, a Szentkirályi utca 8-ban épült fel és Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester nevéhez fűződik. Az 1868-ban alapított cukorkaüzemhez, 1883-ban épített csokoládégyárat, és ő volt az, aki meghonosította Magyarországon, a nagyüzemi csokoládégyártást.

  A régi épület helyébe nemsokára felhúzták a ma is látható, öt emeletes épületet, majd 1941-ben tovább terjeszkedtek és megnyitották a Vágóhíd utcában a ma is működő csokoládégyárat.  A Stühmer csokoládék messze híresek voltak, nem csak ízük, hanem különlegesen ízléses csomagolásuk miatt is. A Stühmer gyártotta a konyakos meggyet, Tibi csokit, Zizit, Fruttit többek között.

  A gyárat 1948-ban államosították és beolvasztották a Magyar Édesipari Vállalatba.  A mai épület a Szentkirályi utcában megvan, jó állapotban látható. Szépen felújítva, irodaházként funkcionál. A gyár eredeti feliratát leverték, de nem sikerült teljesen. :) Ha az ember megnézi közelebbről, elég jól kivehetően elolvasható a szöveg, hogy: Stühmer Frigyes Rt. Kakaó Csokoládé és Cukorárugyár

  A kapuk nem az eredetiek, hanem kicserélték, a homlokzat nem tudom mennyire az-e, de a díszítések megmaradtak.


      
A Stühmer család sírja a Kerepesi temetőben: