JV. Anno 2020.
 

 

 A Corvin Áruházat 1926. március 1-jén adták át a vásárlóknak. A Corvin Áruházat a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég alapította, egymillió pengő alaptőkével. A részvénytársaság alelnöke Lewin Miksa lett, és ő volt az áruház első igazgatója is. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, és klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott. A látszólag egyemeletes homlokzat valójában négy emeletet rejtett maga mögött, melynek ablakai teljes négy emelet magasságban összefüggtek, és ezeket alig észrevehető fabetétek választották el. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikusművész munkái díszítették.


 

 

 

  A látogatók nemcsak vásárlási célból látogatták az áruházat: volt benne vendéglő, kávéház, menetjegyiroda, gyorsfényképészet is, így a vásárlás egyben szórakozás is volt. Divatbemutatókat és képzőművészeti kiállításokat is rendeztek a palotaszerű épületben. A vásárlókat délutánonként szalonzenével szórakoztatták. Az áruház megjelenésével a Blaha Lujza téri csomópont a főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésévé vált, és itt, a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán helyezték üzembe az ország első villanyrendőrét, 1926. december 23-án. A Corvinban nagy sikernek örvendett az 1931-ben felszerelt mozgólépcső, mely az első ilyen szerkezet volt az országban.

Forrás: Wikipédia


 

A Corvin áruház belső tere a háború előtt: 
  
 

Corvin áruház divatkatalógusRégi Corvinos tasak


 


 

  Vasárnap éjjel törpe gumiembert fogtak a Corvin Áruházban

   Vasárnap éjjel törpe ,,gumiembert” fogtak a Corvin Áruházban: a Vigyázó-kastély kifosztásával is gyanúsítják

   Vasárnapra virradó éjszaka a rendőrség detektívjei váratlanul izgalmas körülmények között a Corvin Áruházban elfogták Lenczy Géza törpe artistát, aki azelőtt mint gumiember vidéki cirkuszban szerepelt. A detektívek az áruház feljelentésére kezdtek a nyomozáshoz és az éjszaka elrejtőztek az áruház első emeletén.


   Éjfél már jóval elmúlt, amikor halk neszre figyeltek fel a detektívek. Óvatosan arrafelé húzódtak és észrevették, hogy az uccáról beszüremkedő gyenge világításban a szűk szellőztető nyíláson egy rendkívül hajlékony testű, apró emberke préselődik keresztül. A detektívek leguggoltak a pultok mögé és lélekzetfojtva várták a fejleményeket. Látták, hogy a kis ember a félhomályban leereszkedik a padlóra, körülnéz, azután apró zseblámpája világítása mellett a pulton felhalmozott ékszereket, órákat és egyéb tárgyakat kezdi összeszedegetni. Amikor már zsebei tele voltak áruval, visszasietett a szellőztető nyíláshoz, macskaügyes mozdulatokkal feltornázta magát a magasba, majd egyenként előszedegette a tárgyakat és gondosan célozva kidobálta az ucca irányába.

   Két detektív ekkor- amikor nyilvánvalóvá lett, hogy a törpének lent az uccán társai is vannak- a személyzeti hátsó bejáraton lesietett az uccára. A harmadik lábujhegyen a szellőztető nyílás alá húzódott és ott elrejtőzött.

   Amikor a törpe újabb zsákmányért visszaereszkedett a padlóra, egyenesen a detektív markaiba lépett. A másik két detektív ezalatt elfogta lent az uccán a társakat: Török Péter pincért és Petróczky János esperest.

   Vasárnap este még mindig folyik a betörőbanda kihallgatása, mert a rendőrségben az a gyanú is fölmerült, hogy Lency követte el hónapokkal ezelőtt a gróf Vigyázó- palotában a betörést.

1936.

 

Forrás: huszadik század

 

 


Képek a 70-es évekből:

 
   Sok kétségünk nem lehet afelől, hogy, ha lebontanák róla a fémdobozt, mi lehetne alatta, de erről némi sejtetést adhat néhány kép. Ami viszont pozitív, hogy miután megszűnt a fotós üzlet az épület sarkán, és eltávolították a matricákat, előtűnt 2 régi, még a Centrum áruház idejéből való reklámfelület. A nagy ablaküveg 3 napig maradt, a kisebbik Centrumos poszter, csak egy napig volt látható, majd lefestették és leragasztották.


  A pléhdobozról nem kívánok különösebben semmilyen képet mutatni, azt amúgy is mindenki ismeri, inkább nézzük meg az áruház többi 3 oldalát, azok még elég hűen visszatükrözik, hogy milyen lehetett az épület eredeti formájában. Maradt néhány kisebb dolog a múltból, ha jól kinyitja a szemét az ember, észreveheti azokat.

  
   

 

 

 

 

 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.