JV. Anno 2020.

  Lassan, úgy látszik, hogy hozzászokhat az ember, ha valamit átadnak, nem egészen azt kapja, amit normális körülmények között, szerintem  várhatna. Nincs ez másként, a frissen " felújított" Árkádsor egyik felével sem. A munkálatok hosszú ideig folytak, amíg nagy nehezen, (2020 februárjára?) el is készültek vele.

  Vannak a megújult épületnek nagyon szépen sikerült részei is, valamint, egészen hátborzongató dolgokat is felfedeztem rajta, ami egy rendőrségi feljelentést is megérne a rongálásért.

   Nem tudom, van e ilyen esetben valaki, aki átveszi a kész munkát, mert kizárt hogy ezt ne vegye észre egy szakember. Nem azért indítottam ezt az oldalt eredetileg, hogy mindenbe belekössek, vagy mindenben a hibákat keressem, de amikor az ember ilyesmit lát, azért ökölbe szorul a keze.

Ám, nézzük a konkrét dolgokat:

2020. 03. 14.

 

  A pozitívum: Nagyon szépen sikerült a külső felújítás, a restaurátorok a mozaikon remek munkát végeztek, a kripták fedőlapjai, gyönyörű, új fogantyúkat kaptak, jelenleg ragyog az egész....

 

Kiváló munka, szemet gyönyörködtető látvány...

 

és kívülről is szép lett....

 

Újak és mutatósak a fogantyúk is...

 

 

 

 

A negatívum:

 

  És, most jöjjön, aminek jönnie kell....Szeretném leszögezni, hogy ugyebár nem a saját perverzióm, hogy kalapáccsal végigjárom a számomra annyira féltett régi emlékeket és szétverem  ott, ahol csak érem. Megteszi más helyettem, ahogy észrevettem. Persze, lehetne azt is mondani, hogy a tetőszerkezet, már régebben is hullott lefelé, és az okozta a töréseket, csak ezzel a következő baj van: egyrészt látszanak, hogy frissek a törések, másrészt, vannak olyan részek, amik ugyan letörtek, de a szobor más részei által, felülről a leomló tetőzet pusztításától, amúgy védve lennének, valamint megpróbálták gipsszel, egyes helyeken a sérüléseket javítani.

 

 

Letörték, de meg sem próbálták helyrehozni...

 

Több helyen frissen letörve, lekoptatva, védettebb részeken is

 

 

 

 

egy másik síremlék széle lekoptatva...

 

 

Ha rondán is, de kigipszelték....

 

elég ocsmányul néz ki...

 

Elképesztő látvány....

 

 

Szintén az alsó részek sérültek...nem felette

 

A restaurálás egy "remekművét" láthatjuk

 

Amit egy kis gipsz odamaszatolásával oldottak meg

 

Innen valamik hiányoznak...

 

  Megmerem kockáztatni, hogy ezek a sérülések és hiányok, nem régebben keletkeztek, nem emlékszem rá, hogy ilyen állapotban voltak ezek a szobrok, hiszen az feltűnt volna nekem. Valószínűleg nem a hivatásos restaurátoroknak köszönhetjük a szobrok tönkretételét és szánalmas helyrehozatalát, hanem inkább a nemtörődöm segédmunkásoknak, kőműveseknek, akik az Árkádsoron dolgoztak.

Ami pedig az eltűnt képeket illeti, biztos, hogy a síron voltak, talán le is fényképezhettem őket, ha megtalálom, felteszem....

Természetesen, azokat bárki ellophatta...

 

 

 

 

 

 

 

 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.