JV. Anno 2020. 

 
Már számtalanszor jártam kint a Kerepesi temetőben és sokszor találtam érdekes dolgokat. Évek óta foglalkoztatott, hogy vajon a Batthányi mauzóleum mögötti füves terület, miféle romokat rejthet. A minap aztán kimentem és lefényképeztem a maradványokat.

 Egy nagyjából 14x6 méteres, beton alap látszik ki a földből, ami kb15-20cm vastag. Közepe táján két oldalon nagyméretű vaskarika áll ki a fűből. Az egész környék tele van kőtörmelékkel, sőt sírdarabokkal is, valamint beton maradványokkal, amik láthatólag egy nagyobb építmény darabjai lehettek.


 
2013.04.07.


  Közben a régi képeket kicseréltem április végén jó minőségűekre:
A legnagyobb betonmaradvány, vas elemekkel, az egyik oldalról

És a másikról

Mellette balra még látszik egy beton alap.
Bal felső sarokban az építmény sarka és a rámpa.

A hosszabbik oldalakon a szélein, közép tájon van egy-egy vaskarika


Rálátás a maradványokra a  másik oldaláról,
ahol nem rámpa van,

 hanem lépcsőmaradvány.


Nem tartozik a romhoz, de a föld alól kilóg egy régi sírkő táblája.
Székely György felirattal

Kissé távolabb, de még azon a területen,
pedig egy kék mozaikos kődarab van a földben
  Az egész terület tele van kőmaradványokkal, talán érdemes lenne feltárni is, mit rejt a föld mélye. Rövidebb gondolkodás után két dolog jutott eszembe.

  Vagy egy épület maradványai, ami miatt viszont nem értem a vaskarikákat, vagy egy sír vagy emlékmű darabjai lehetnek.


  Az épületet elvetettem, maradt a síremlék. Ebből ismét két képet találtam, ami nincs már meg a temetőben, az egyikre tippeltem a méretei alapján:

Mégpedig a régi Gömbös Gyula síremlékre, amelyet
1946-ban ismeretlenek lerombolták.  De mint később kiderült, ez nem lehet az, mert Gömbös síremléke a 35/1-es parcellában volt és annak maradványait mostanában meg is találtam. Viszont továbbra is kérdés, hogy akkor mi volt ez? Ha valaki tudja, akkor szívesen vennék bármi információt. A terület a 20-as parcella része, erre felé volt Teleki Pál sírja is eredetileg, de erről viszont még nincs képem.
Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.