JV. Anno 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Amikor a temetőben jártam, ( 2012.) egészen megdöbbentett az, amit ott látni lehetett. A kripták 95%-a legalább feltörve, a fedlapok összetörve vagy félrehúzva, a rácsok, kapuk nyitva, a kripták teli szeméttel és omladékkal. A díszítőelemek lelopva, belül sok kőtábla összetörve. A pusztuláson látszik, hogy nem maiak, a törésnyomok nem frissek. Pedig a zsidók nem  temetnek el halottal értékeket. Nem tudom mikor történtek ezek az esetek, de állítólag a 80-as években a kiszórt csontokon lépkedtek az emberek a fűben. 

 

  Maga a Salgótarjáni úti zsidó temető gyakorlatilag az 50-es évektől zárva van, és már a század elején nem nagyon temettek ide senkit. A hozzátartozók már rég meghaltak, vagy megölték őket a világháborúban. Azért is teszek fel külön képeket róla, mert, talán  eszébe jut valakiknek összefogni és megtenni amit még lehet. Csak ki kellene takarítani a kriptákat a törmelékektől, a lyukakat mind lefedni egy deszkalappal. Valamint becsukni a kriptaajtókat és leláncolni azokat, melyek még megvannak. Levágni a kinövő fákat, hogy nem nyomja szét a síremlékeket, mert már szinte életveszélyesek.

(Szerencsére ez azóta megtörtént. Mióta a NÖRI átvette a temető kezelését, mikor 2018. januárjában ott jártam, már látszott, hogy valami elkezdődött. Az omladozó síremlékeket aládúcolták, kitakarították, lefedték a lejáratokat, magyarul elkezdték rendbe tenni az egészet. Erről fotók láthatók az oldalamon, 2018. a zsidó temető menüpontnál) 


 

 

 

 

 Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.