JV. Anno 2020.

  A Köztársaságtér 27., volt Horizont ház, alias Úttörő székház, alias Volksbund épületének lebontása után (és közben), nekiláttak a hírhedt MSZMP budapesti pártházának,a Köztársaság tér 26. alatt található, '56-ban elhíresült épületének részleges, leginkább belső tereket érintő bontásának is. Az épületet szó szerint kibelezték, csak a főbb támfalak és a külső váz maradtak. Azóta, jelenleg 2020.júniusában, a bontás utáni állapotban áll az épület.

A képek 2018.február és 2019.januárja között készültek.

 

  A 27 lebontása után, nekiestek a Pártház oldalsó falát bontani, ami az udvart határolta. Ott a téglafal mögött, olyan vastag vasbeton rétegre bukkantak, hogy napokig tartott a szétfúrása. Mögötte egy torony került elő, ami legalább 10m magas volt.( legalább is, ami látszott belőle ) Talán liftakna lehetett? A betontömb szétbontása után ért a meglepetés, hogy alatta egy téglafallal borított szoba került elő,amit a jelek szerint nagyon erősen óvtak valamitől.

 

 

 

 

 

 

 

 

A torony felért harmadik emeletig, a nyílás az első magasságában volt.  A torony nem lehetett  liftakna, mert ott semmi sem volt. Talán az óvóhelyhez tartozhatott.

 

 Mögötte ismét egy beton fal tűnt fel, ami mögött egy fadeszkával fedett  épület, vagy helység lehetett. A legérdekesebb viszont az volt az egészben, hogy a szomszéd ház falában látszott, egy gerendákkal szegélyezett nyílás. Ez a mellette levő deszka helységbe vezetett, nem a másik házba, ugyanis a falban a lyuknak nincs nyoma. Mint kiderült, a deszkatetős épület, nem fedte be az egész udvart, hanem kb. 5m széles lehetett, mert párhuzamosan mellette is egy fal volt, aztán ismét  egy vasbeton építmény, amit később elbontottak, és a túloldalról a földszinti ablakból benézve, látni lehetett a maradványait. Tehát, 3 fal volt egymás mögött és 3 építmény.  Az udvart ezek szerint teljesen beépítették eredetileg. Az emeleti ablakokból, ezekre lehetett rálátni.

 

 

 

 

Túloldalról nézve, a Kenyérmező utca földszinti ablakaiból rálátni a később kibontott udvarra

A belső építmény, ami nem a deszkatetős volt. Mögötte a fal, amely a deszkatetős oldala. Az egész udvart teljesen befedték. Balra, ahol a 4 oszlop van, a lépcsőház főlépcsőit rejti, ahogy azt nemsokára látni fogjuk.

 

Kissé oldalról nézve látszik, hogy egy bejárati nyílás lehetett ott

 

A bontás után....

 

majd, kb. 1.5 évvel később...

 

Érdekes képet mutatnak a félkörben elhelyezkedő vascsonkok.

 

Miért tömködték be őket? Nem akarták,hogy vizet kapjon alatta valami?

 

 

 A Pártház belső részeit, a földszinti ablakokon keresztül lehetett megfigyelni. Itt a volt, konyhák és más helységek lebontott falain keresztül látni lehetett a lépcsőház lépcsőit, az udvar maradványait, valamint fel lehetett fedezni két lejáratot a pincébe is.

 

Emelet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pártház oldala, 2020-ban.

 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.