Hétfő, 2020/01/27, 05:28:45 | Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

ÁVH-s emlékek 
  Néha, ha az ember az utcán jár-kel, fel sem tűnik neki sok érdekes dolog, ami még látható a régi időkből, különösen, ha nem is ért hozzá. Sokszor egy cikk, vagy filmrészlet hívja fel az ember figyelmét, egy-egy meglepetésre, amint az ebben az esetben is történt.

 A film, a Pincebörtön című két részes alkotás, amely érdekes képet tár elénk az '56 előtti ávós korszakról.  Ebben szerepel a Csokonai utcai, Pest Megyei ÁVH épülete is, ami később postai épület volt, miután átépítették. majd szálloda lett belőle.

 A filmen nyomon követhető egy valamikori, ott raboskodó elítélt segítségével, a mai napig látható telefon kábelköteg útja, ami két felé halad. Az egyik a Bezerédy utcában tűnik el, a másik, amiről nincs szó a filmben, viszont az egyetem udvarra vezető kapuja felett, a Csokonai utcában.

  A kábelek jelenleg is láthatóak, 2013-ban is, de azokat az egykori ÁVH Pest Megyei épületéről már a sarkon levágták, most ott függ a mellette lévő ház sarkán. A filmen viszont még látható, amint kijön az épületből. 

A telefonkábelekről 44.05.- től


Tegyünk mi is egy sétát.
 A képek 2011-ben és 2013-ban készültek.Az  ÁVH egykori Pest Megyei épülete

A levágott kábelköteg a szomszéd ház sarkán.
Innen indul útjára a telefonkábel.

Szépen elrendezve végigfut a ház falán...


...hogy aztán a Bezerédy utca sarkán kettéváljon.


Itt az egyik fele bekanyarodik az utcába, a másik
pedig átmegy a túloldalra.

A túloldali sarkon tovább halad...


...hogy aztán vagy 10 méterrel odébb átvezessen az utca
túloldalára az egyetem udvari kapuja fölé.