JV. Anno 2020.

 

  

A központi épület, a kerület Fiumei úti részén az Orczy tér közelében található. A MÁV első pályaudvarát 1867-ben adták át, de személyszállítási
jelentőségét igen hamar elveszítette, ugyanis a Keleti pályaudvar 1884-es megnyitását követően 1885-1936 között, kizárólag teherszállításra használták.


 1936-ban ismét megnyitották a személyforgalom számára, ezt követően a Keleti kisegítő pályaudvara lett, továbbra is inkább teherszállításra fektetve a hangsúlyt. Szomorú érdekesség, hogy  1944-ben innét indultak Budapestről, Auschwitz felé a deportáltak szerelvényei. Később a szövetségesek bombázásai nagy károkat okoztak, miket később, csak részben állítottak helyre. A háború után a MÁV nem sok járatot indított Józsefvárosból. A Kiskunhalasi és Kelebiai vonalat üzemeltették innen. Teherforgalom szempontjából említésre méltó, hogy ez volt 2003-ig a MÁV legnagyobb konténer állomása, melyet áthelyeztek Soroksárra, ezzel megpecsételve a sorsát.


 2005. december 10.-én végképp bezárták, az utolsó vonat 19:40-kor gördült ki innen.

 
Képek a régi pályaudvarról


A Józsefvárosi pályaudvar főbejárata

A Józsefvárosi pályaudvar főbejárata


Pályaudvari alkalmazottak, pihenőidőben.

Pályaudvari alkalmazottak, pihenőidőben.


Áruval megtelt peron a teherpályaudvaron

Áruval megtelt peron a teherpályaudvaron


Képek 2009-2012 közötti időszakbólA pályaudvar elhagyatott főépülete a Fiumei út felőlAz épület nagyon lepusztult, bár még lakják2009-ben már ellepte a gaz, de kora tavasszal még nem volt olyan durva,mint 2011 nyarán. :(Az egykori MÁV alkalmazottak lakásaiInnen már nem indul vonatA XIII. kapu MÁV-os kovácsoltvas címerrelEzen az épületen, valami megmagyarázhatatlan eset folytán a Kisvárda felirat találhatóTél az elhagyatott pályaudvaron.A befelé tartó vasúti pályaRégebben gőzmozdonyokat töltöttek vele, most itt áll elhagyatottan


 

 

 

További képek itt, a képgalériában: Józsefvárosi pályaudvar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.