JV. Anno 2020.

  Oetl Antal neve, nem tartozik azok közé, akikről az embernek azonnal eszébe jut, hogy ki volt ő. Síremléke szintén eléggé elhanyagolt állapotban található a Fiumei úti temetőben, az Aréna felőli fal leghátsó részénél, majdnem a sarokban. Pedig nem kevés dolgot köszönhetünk neki. 

  Oetl Antal (Buda, 1837 – Bp., 1910. nov. 13.): vasöntő, vasöntöde- és gépgyáralapító. 14 éves korában kezdett a lakatosszakmával ismerkedni, majd felszabadulása után hosszabb külföldi vándorútra ment. Ennek utolsó állomásán, Párizsban sajátította el a vasöntést 1860-ban: Hazatérve, 1862-ben első vasöntő üzemét Kőbányán állította fel bátyjával közösen. Vasöntőszakmájában úttörő munkát végzett, a vasöntést felvirágoztatta, kézművesműhelyét gyárvállalattá fejlesztette.


 Érdemes tudni róla, hogy több ismert dolgot is az ő műhelye készített. Például a Keleti pályaudvar vasszerkezeti részeit, részt vett az Országház építésében, a pesti rakpart egy részének korlátai és kandeláberei is az ő gyárának termékei.Az Oetl pavilon a Millenniumi kiállításon
Az Oetl cég neve a Keleti pályaudvar egyik oszlopán
A Keleti kandelábereiÉs egy kinti oszlop rossz állapotban, de még így is tetszetősen
Egy Oetl által öntött kandeláber talpa a rakparton
Egy öntöttvas fedlapot is találtam a cégtől
Az Országház melletti korlátsor is a nevéhez fűződik
Oetl A. vasöntödéje Budapest 1875 felirat az oszloponOetl Antal sírja

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.