JV. Anno 2020.


 
  A Népszava és a Világosság könyvnyomda épülete, ahol a Szociáldemokrata párt irodái is voltak egykor, a Conti utca, ma Tolnai Lajos utca 4.-ben volt található. Az épületet Vágó József és Vágó László tervezte és 1909-ben adták át.  Itt tartóztatták le  Bacsó Bélát és Somogyi Bélát, a fehérterrort bemutató cikkei miatt. Az Ostenburg különítmény hurcolta el őket és Újpesten a Megyeri csárda és a Fővárosi vízművek között meggyilkolták. A holttestüket ezután a Dunába dobták.
  A rendőrség kiderítette az ügyet, de a dolgot eltussolták. 1930-ban a királyi ítélő tábla megszüntette az eljárást.
1950-ben szintén itt tartóztatták le, koholt vádak alapján Szakasits Árpádot, aki 1956-ban szabadult és rehabilitálták is.
A Népszava később több más újsággal egyetemben átköltözött a Blaha Lujza tér és József körút sarkára, egy új székházba, amit azóta lebontottak és a szokásos bevásárló központ épült fel a helyén.
 Az épületet a Conti utcában átépítették, 1952-ben itt nyílt meg a nyomdaipari szakmunkásképző.


 
Néhány érdekesebb cikk és újságoldal, abból, amit otthon találtam régebbi és újabb Népszavákból:
  Az épület meglepetésemre, ma is áll. A régi fénykép alapján úgy gondoltam, hogy már ezt is lebontották, mert a Tolnai Lajos utcában, sehol sem találtam ilyen díszes házat, amelyen a homlokzatra vésve bármi nyoma is lenne a Népszava feliratnak. Aztán mikor észrevettem, hogy az épület lecsupaszítva, teljesen üres és jellegtelen homlokzattal , átépítve megvan, nem tudtam, hogy örüljek neki, vagy sem.

  A két bejáratból a jobb oldalit befalazták, a teherjárművek két hatalmas kapuját szintén, és ablakokat tettek a helyükre, a homlokzatot bevakolták. Talán a bal oldali kapu és alul a faragott kövek emlékeztetnek arra, hogy egykor milyen szép lehetett ez az épület. 
 
forrás: Józsefvárosi sétákA Népszava épülete 2012-ben:

 


 


 

 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.