JV. Anno 2020.

 


  Van egy érdekes épületegyüttes az Üllői út és a Mária utca sarkán. Gyakorlatilag  egy átjáróház, mert mindkét utcáról van neki kapuja és egy derékszögben ívelő út vezet,  egyik bejárattól a másikig.

 Az épület már maga is érdekes és egyik leghangulatosabb építménye Budapestnek. Az Üllői úti frontja egy lakóház, ahol a Heinrich cég alkalmazottai laktak, a Mária utcai oldal, tipikus gyárrész. Az udvaron vörös téglából épült raktárak találhatók. Maga az egész stílusa és hangulata olyan, mintha nem is Magyarországon lennénk, hanem inkább az USA-ban, a vadnyugaton lehet ilyen jellegű építményeket látni a filmeken.

  Sokáig magam sem tudtam, mi ez? Aztán bementem egyet körülnézni és a portán kijövő embertől megkérdeztem, hogy nem tudja-e véletlenül, hogy milyen gyár lehetett ez régebben.

  Azt válaszolta, hogy ez az egész egy vasudvar volt, ahol fémeket tároltak, az udvaron ezek raktárai láthatók. Körbe néztem, csináltam pár képet. Az egyetlen, ami rombolja az élményt, a sok kocsi volt.

  Aztán otthon bővebben nekiláttam utána nézni kicsit a dolgoknak:

  A Mária utcai homlokzaton, felül még azóta is látszik a cég neve, hogy Heinrich A. és Fiai.  Heinrich Alajos (1776-1844), német származású kereskedő, Székesfehérváron született és 1809-ben Pestre költözött. Az 1800-as évek közepén alapította a belvárosban a vaskereskedését. Később aztán a Józsefvárosba költöztek, a jelenlegi helyre, ahol az előtt egy Szekerész laktanya állt. Ennek  a helyén épült fel az épület 1893-ban, a Hubert és Móry iroda tervei szerint. 

 

  Később ezt is államosították és a Vasért kezelésébe került, ami gyakorlatilag folytatta a tevékenységet. Maga a Vasért neonreklámja, jó állapotban, ma is látható az Üllői úti homlokzaton.

  A rendszerváltás után egy spanyol befektető vette meg az épületet, akit gondolhatjuk, mennyire érdekelnek a magyar emlékek, és szállodát tervezett ide. Szinte nem is maradt volna semmi belőle, csak néhány homlokzat. Az építkezés eddig szerencsére elmaradt és sokaknak nem is tetszene a dolog, majd kiderül, hogy mi lesz belőle.

  Minden esetre a Heinrich és Fiai vaskereskedése épületegyüttese még áll, kisebb cégek bérlik és nincs is rossz állapotban. Az udvart sárga keramit burkolat borítja, amit már kevés helyen lehet látni a városban, gyerekkoromban még utcák is voltak ilyesmivel borítva. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.