Hétfő, 2020/01/27, 05:34:47 | Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Nyírő József ravatala  Az 1953-ban Madridban elhunyt, hazánkon át szállított és Erdélyben, Székelyudvarhelyen eltemetni szándékozott Nyírő József író hamvait, itt a Kerepesi temetőben ravatalozták fel. Az egész ügy nagy port vert fel, főleg Romániában, tekintve, hogy Nyírő megítélése  nem egészen egyértelmű, hiszen a nyilas parlamenti korszakban is képviselő volt.

 Nyírő József 1889-ben született Székelyzsomborban. Híres könyvei, a Jézusfaragó ember, valamint a Havasok könyve, amiből Szőts István  az Emberek a Havason című  filmjét készítette. Az alkotást ajánlom megnézni mindenkinek, aki még nem látta. Gyönyörű tájak,  a korabeli hegyi életmód, és egy hihetetlen dráma elevenedik meg  a film könyörtelen  világában.


 A ravatalról, mint érdekességről gondoltam, hogy beszámolok, mert már ez is a történelem része.

 Sajnos én is, mint jó páran lekéstük a nyitvatartást, hiszen 15h-kor bezárt a ravatalozó, de szerencsére megengedték, hogy az ajtóból még egy képet készíthessek a szétbontott ravatalról. Viszont, ami még érdekesebb és kárpótlás volt számomra a késésért,  az az,  hogy tanúja lehettem, mikor a koporsót a szállító furgonra tették, és ezt két képen is sikerült megörökítenem.


A zászlók még kint voltak, mikor még odaértem.

A már szétbontott ravatal, képpel és koszorúkkal.

A Székely Nép külön kiadványa

A koporsót a szállító furgonra teszik

Amely Erdélybe szállította, még aznap.