JV. Anno 2020.

  Az Apponyi hintónak is nevezett gyászhintó  ünnepélyes átadása, 2017. június 24.-én történt, a Múzeumok Éjszakáján, a Kerepesi temetőben. A hintót már régebben odaszállították, pontosabban, már 8.-án megérkezett a temetőbe, leendő kiállítási helyére. Ekkor még rendezték a területet, a hintó néhány darabját is ott szerelték össze.  Itt tették fel a lámpákat és a tetődíszeket is. 

 Az Apponyi gyászhintó, Apponyi Albertről kapta a nevét, akit elsőként kísértek utolsó útjára vele, de később olyan személyek temetése alkalmával is használatban volt, mint Gömbös Gyula és Teleki Pál.

 

 

 A hintót a temetkezési intézet rendelte meg a Misura kocsigyártól. A Misura gyár, szintén kötődik Józsefvároshoz, ugyanis a telephelye itt volt a kerületben, az akkori Óriás utca 8-10. szám alatt, ami most Leonardo utcaként ismert.

 A telephelynek ma már, mondhatni szokás szerint nyoma sincs, pedig az egyik legnagyobb magyar kocsigyártó cég volt. Az alapító, Misura Mihály volt, aki 1883-tól kezdett akkor még, kocsikat gyártani, majd később autókat is.  Az Óriás utcai üzem, 1913-ban indult be.  A cég az 1929-es gazdasági válság hatására tönkre ment, hiszen nem tudott elegendő megrendelést szerezni további fennmaradásához.

 Az Apponyi hintót a gyár utolsó darabjai között készítették, 1928-32 között. A valaha épített egyik legnagyobb gyászhintó, 5.5m hosszú, 4m magas, és 3.5t súlyú.  A világháború után nyoma veszett, de később szerencsére megkerült, és a Közlekedési Múzeum tulajdonába volt egészen mostanáig, miután tartós letétbe helyezték a Nemzeti Örökség Intézeténél. Évtizedekig ki sem volt állítva. Restaurálása után, a Kerepesi temető bejáratához közel, egy minden igényt kielégítő üveg kalitkába tették, úgy néz ki végső helyére, örök nyugalomra.

 

A hintó június 8-án, a temetőbe érkezéskor:

 

 

A kiállítási hely az átadás előtti napokban:

 

És 24-én, átadásakor:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boross Péter, volt miniszterelnök, a Misura leszármazottakkal

 

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a családtagokal beszélget

 

A Misura család tagjai

 

 

Átadás után, ősszel, szép környezetben látható a hintó:

 

 

 


 

Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.