Péntek, 2019/09/20, 15:52:52 | Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Orczy kert

  Az Orczy-kert területét Orczy Lőrinc báró vásárolta meg 1783-ban. A ligetes, nádas, tavas majorságok jó vadászterületnek kínálkoztak neki, közel a fővároshoz. Fia, László (1750-1807) fogott aztán hozzá az akkori Pest legnagyobb és legszebb angolkertjének megteremtéséhez.1794-től 300 000 facsemetét ültettek el. A táj hátterében kompozíciós elemként bontakozott ki a fenséges budai várpalota és a hegyvidék koszorúja. A század végén a kertet megnyitották a széles közönség számára is. Hamar divatos kirándulóhellyé vált. 1815-ben három király (Ferenc császár, I. Sándor cár és Frigyes Vilmos porosz király) is meglátogatta a parkot. 1817-1820 között felépült az ország akkori legnagyobb üvegháza is. 1829-ben a kertet a magyar katonatisztképzés számára megvásárolták, egy részét pedig házhelyeknek adták el. A nyilvános park ezzel megszűnt. 1830 és 1836 között Pollack Mihály tervei alapján ide építették a Mária Ludovika Magyar Hadi Tanodát, majd a Ludovika Akadémiát. 1849 után Petz Ármin kerttervező gondjaira bízták a parkot, aki igyekezett a kertet eredeti stílusában helyreállítani. 1867 után a kert egyre rosszabb állapotba került, leégett az üvegház is és cirkusz ütött tanyát a parkban. 1873-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa rendbehozatta a parkot. Mégsem válhatott közparkká, hanem a katonai Akadémia vette kézbe, gyakorlóteret, és lovaspályát építettek benne. 1891-ben Budapest lemondott az Orczy-kert használatáról.


A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia, cipőgyár, BKV buszgarázs, különféle intézmények és az Úttörőszövetség költözött ide. A kert az 1960-as évek végén már csak tizennégy hektáros volt. A Ludovika lovardájában nyílt meg az Alfa mozi, ami aztán 1992-ben leégett. Felújítása után a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete lett.

Részletek és forrás: Wikipédia


 Számomra a legnagyobb meglepetés az a régi úszómedence volt, amit, csak most fedeztem fel. 2 méter mély, egy lépcsőn keresztül lehet lemenni a föld alá, gondolom a gépházba, mellette pedig még megtalálhatóak a régi öltöző épületei is. A medence egykori kovácsoltvas korlátai nagyrészt még meg vannak, valamint a belső falai az egykori kapaszkodó kötelet tartó felfüggesztések is. Miközben a történetét kutattam kiderült, hogy a medencét valamikor az 50-es, 60-as években építették a közeli úttörőház mellé tanmedencének. Ez tehát soha nem volt nyilvános strand.