Hétfő, 2020/01/27, 05:40:54 | Üdvözöllek Vendég | Regisztráció | Belépés

Információk és kapcsolat

 

 

 

 

 

Üdvözlöm a Józsefváros Anno oldalon!

 

 

 
 
  A Józsefvárosban, rengeteg ódon emlék található. Furcsa módon, hála a szegénységnek, maradtak fent múltbéli maradványok a házak falain, sajnos, ma már bontásra és pusztulásra ítélt épületek, gyárak. Rengeteg minden idézi a régi idők hangulatát vissza az arrafelé járó embernek. Elég, csak röviden megemlíteni néhány dolgot a kerület történelméből, és azonnal láthatjuk, milyen fontos szerepet töltött be Józsefváros, Budapest életében. Itt volt Budapest egyik legelső MÁV tulajdonú pályaudvara, a Józsefvárosi pályaudvar, mellette rögtön a Ganz gyárépületei találhatóak. Itt gyártották valaha az országban és a világon is számottevően ismert Ganz mozdonyokat, villamosaink nagy részét. A háta mögött látható a Delej utca környékén Tisztviselőtelepi lakótelep, majd mögötte a kertvárosi része. Távolabb található a ma már megszüntetett Északi Járműjavító. Az Orczy téren áll a Baross kocsiszín, Budapest egyik legrégebbi villamos kocsiszíne. De a kerületben található a volt Ludovika akadémia épülete, az Orczy-kert, és a Füvészkert. A Józsefváros ad otthont két nagy múzeumnak is, az ide költözött Természettudományinak és a Nemzeti múzeumnak. Több felsőoktatási intézmény is megtalálható. Itt áll a Fiumei úti, Nemzeti Sírkert, végső nyughelyeként Aranynak, Adynak, Batthyányinak, Kossuthnak, Radnótinak, csak, hogy néhányat említsünk. A kerület, régebben főként  a zsidóság életében játszott nagy szerepet. Ez volt a szegényebb részének negyede. Kiskereskedők, iparosok, külföldről érkezett rabbik, köztük egy csodarabbiként is tisztelt személy, is lakott errefelé. A környéken sok zsinagóga és imaterem is állt, ezekből talán, ha pár darab maradt fent. Egyik ilyen a Nagyfuvaros utcai neológ, a másik a Teleki téri szefárd zsinagóga. Érdekes, de a Teleki tér környéke régen is piacként üzemelt, csak jóval nagyobb területen feküdt. Sok híres ember született itt a kerületben. Többek között Radnóti Miklós a Diószeghy utca sarkán, Molnár Ferenc, aki gyermekkori élményeit a helyszínen játszódó Pál utcai fiukban dolgozta fel. Itt született a híres bűvész is: Rodolfó és a ma már kevéssé ismert, de régebben annál inkább, énekben is megörökített Ságvári Endre is.

 
  Józsefvárosban jártunkban-keltünkben, egyre belebotlunk elmúlt korok, eltűnt életének maradványaiba. Sok hajdani falfelirat tűnik elő a már leomlott vakolat alól, vagy le sem festették egyáltalán. Régi üzletek táblái , hirdetései a falakon, árulkodnak a valaha e helyen élő emberek mindennapjairól. Sokszor észre sem vesszük ezeket, pedig elég lenne lenézni a földre, vagy fel a homlokzatokra. Naponta megyünk el mellettük, fel sem figyelve rájuk, pedig érdemes lenne néha elgondolkodni, néhány percre feleleveníteni a múltat, hogy a mindennapok unalmas szürke hétköznapi szmogja, ne nyomja el élményeinket. Lássunk hát, e apróságokból egy kis csokorra valót.

 
  Amennyiben megjegyzése, vagy hozzászólása van az oldallal kapcsolatban, illetve képek után érdeklődik, jelentkezését a kapcsolat részben várom.
 
Szívesen vennék, Józsefvárossal kapcsolatos történeteket, fényképeket, dokumentumokat, amelyekkel Ön is hozzájárulhat ennek az oldalnak színesebbé, érdekesebbé tételéhez. Egyszerű emberek hétköznapjairól, miként teltek azok Józsefvárosban.  A képek alatt a készítő vagy tulajdonos nevét feltüntetem, csak úgy, mint az írásoknál is, illetve, ha kívánja névtelenül közlöm.