JV. Anno 2020.

 

  A  gyár teljes neve: Korányi és Fröhlich Vasszerkezet, Fémportál és Redőnygyár.  Az egykor gyár székháza a Józsefvárosban a 32-esek tere és a Baross utca sarkán áll.  Maga a gyár a céges fejléc szerint,  mellette a Kisfaludy utca 5. szám alatt volt található. Valószínűleg a Baross utcában, csak az üzletek és az irodák voltak.

  A Kisfalud
y utcában a megadott számon, valóban áll egy nagyon öreg ház, és az is egyértelmű, hogy egy üzem lehetett ott, mert a kapu feletti rozsdásodó félköríves cégtábla  jelzi ezt. Viszont a táblán egy Műanyagipari, vagy Műszeripari  ( nem egyértelműen olvasható felirat) anyagellátó vállalat raktára van írva. Ez is nagyon régi, de lehet, hogy a Korányi féle gyár megszűnése utáni időkből maradt fent.

 


  Végre sikerült néhány konkrét dolgot is megtudnom. Egy nap, amikor arra jártam, nyitva volt a kapu, hát bementem szétnézni. Fantasztikus látvány tárult a szemem elé. Szemben az udvar hátsó részében valóban ott áll az egykori Fémárugyár. A házat lakják, azonban maga a régi gyár teljesen üres, rossz, omladozó állapotban. Amint azt egy kedves lakó elmondta, kinek már az édesapja is a házban élt, a következőket tudtam meg:

 Maga a Kisfaludy utca 5., eredetileg egy egy emeletes bérháznak épült, a kor szokása szerint, hogy helyet adjon a tulajdonos és gondolom az ott dolgozó tisztviselők és vezetők részére. Ez egy megszokott építkezési forma volt, máshol is láthatjuk, hogy a gyár egybeépült a lakóházzal. Az udvaron voltak az irodák és magára az udvarra be sem lehetett menni, mert egy kovácsoltvas kapu zárta el a lépcsőháztól. A gyár előtt egy kőfalat láthatunk, ahol egy kapu van, bal oldalon egy portával, de ez később került ide, mert eredetileg itt egy magas, kovácsoltvas kerítés állt, de ez tönkre ment az idők során.

 A Korányi gyár megszűnése után, több üzem is működött itt, valóban ennek emléke a bejárati kapu felett lévő régi fémtábla. A háború alatt egy hadiüzem volt, de az amerikaiak tudomást szereztek róla és lebombázták. Azonban nem magát a gyárat találták el, hanem a bérház bal sarkát, a gyár sértetlen maradt. A háború után az elpusztult részeket újjá építették.

 Az  épületre a Korányi korszak után építették rá a többit emeletet.

A székházat a Baross utcában alul átépítettek, most az okmányiroda található az üzletek helyén.  

Egy utcai redőny alsó redőnyzárjának fémtáblája a cég logójávalKét szobai redőny alkatrészeRészlet 1:Részlet 2:Korányi és Fröhlich oldalsó redőnyzára, kirakati redőnyönÉs a gyár egykori székháza 2011-ben


Valamint a gyár bejárata a Kisfaludy utcában:

És most lássuk, mit rejtenek a bérház falai:


Az udvarral szemben áll az egykori gyárÜres ablakok, kihalt környezet fogadja az embertA porta, a kapu és a később épített kőfal 
Vestibulum nec ultrices diam, a feugiat lectus. Pellentesque eu sodales enim, nec consequat velit. Proin ullamcorper nibh nec malesuada iaculis. Donec pulvinar ipsum ac tellus ornare, quis vulputate lectus volutpat.